Vårat område

Historia
Romansens samfällighet ligger i Östra Skogås eller Drevvikstrand som är ett annan beteckning på området och ligger i direkt anknytning till Sjön Drevviken.
Under första världskriget var området en del av Stockholms södra försvarslinje där en rad befästningsverk och bunkrar uppfördes i en linje från förkastningarna vid Drevvikens strand.
Sjötorpsfortet som är en av dessa ligger bara några hundra meter bort från samfälligheten längs gångvägen som går längs med Drevvikens strand.
Gångvägen i sig är ett populärt löp och promenadstråk med flera parkbänkar och grillplatser.
Skogås har varit bebott länge men fick en stor befolkningsboom när Nynäsvägen byggdes 1901. 1965-1974 byggdes många bostäder i västra Skogås & Trångsund som en del av "miljonprogrammet" och i slutet av 70-talet till början av 80-talet uppfördes radhusen som samfälligheten är en del av. Fortfarande idag byggs det villor i Östra Skogås.

Läget
Östra Skogås ligger längst ut i Huddinge kommun och är beläget på halvön Södertörn sydöst om Stockholms innerstad. Samfälligheten ligger vid sjön Drevviken som är Stockholms näst största sjö efter Mälaren. Sommartid kan man åka båt till t.ex. Tyresö på andra sidan och på vintern är sjön en populär plats att åka längdskidor/skridskor på eller att pimpla. Alldeles i närheten finns två badplatser, Badudden och Mörtviksbadet.

Kommunikation
Från bostaden är det aldrig långt till kommunala transportmedel. Det är max 300 m till busstation där bussar går till Huddinge & Farsta centrum. Ca 1,3 km från samfälligheten ligger Skogås Centrum med fler bussar och pendeltåg mot Bålsta & Nynäshamn och med bil så tar det ca 16 min till Stockholm central.

Skolor
Inom 1 km radie ligger 10 förskolor och inom administrativa området Skogås/Trångsund ligger 16 kommunala + privata förskolor.
Ca 400 m från samfälligheten ligger den närmaste skolan som har barn 6-12år och heter Mörtviksskolan. Den består av 3 byggnader byggda 1981-1998, till den finns även 7st fritidshem.
500m bort ligger Mörtviksskolan som har årskurs F-6, det är även där som samfälligheten brukar hålla sina årsstämmor. 1 km bort ligger sen Skogåsskolan som har årskurs 7-9 och som även jobbar ihop med Sjötorpsskolan (F-3), Vretskolan( 4-6), Resurs Öst & Särskolan som alla ligger i närheten. I Skogås ligger även Östra gymnasiet som flyttade in i nybyggda lokaler 2005 som har fått flera utmärkelser. En av skolans visioner är att den ska vara ett nav i närsamhället. Där hålls konferenser, konserter, möten, konstutställningar och idrottsaktiviteter. Skolan vill ta samhället och omvärlden in i skolan och på så sätt göra den till en levande samlingspunkt.

Shopping
Närmaste affärerna ligger i Skogås centrum som har funnits i över 40år. Centrumet har ca 20 butiker bl.a. apotek, systembolag, café & restauranger. För mer info se www.skogascentrum.se
Ca 7 min med bil (5 Km) ligger Länna med många större butiker såsom Citygross, Bauhaus, MediaMarkt, möbelaffärer mm.
Önskas större köpcentrum så finns även Farsta centrum (6.4 Km) med ett 100-tal affärer och många caféer & restauranger. Söderut ligger Haninge centrum (8 Km) med ca 85 butiker och även handelsplatser som PORT73 & Ica Maxi.
För mer info se www.farstacentrum.se & www.haningecentrum.se.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.